Just Go Zero Tilos: To πρώτο case study για το Sustainable Business Initiative (SBI) του Πανεπιστημίου Insead

Η εφαρμογή βιώσιμων λύσεων έχει να κάνει πρωτίστως με την εκπαίδευση και κατά συνέπεια στην αλλαγή της συμπεριφοράς, όπως γίνεται πράξη με το εμβληματικό έργο του Just Go Zero στο νησί της Τήλου.

Τι χρειάζεται για να μεταμορφωθεί ένα ειδυλλιακό ελληνικό νησί στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων; Μπορεί αυτό το κυκλικό μοντέλο να επεκταθεί και σε άλλα νησιά και σε άλλα μέρη του κόσμου; Αυτά είναι ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει το INSEAD Sustainable Business Initiative (SBI) στην πρώτη του ερευνητική συνεργασία με την Polygreen – ένα δίκτυο εταιρειών που προσφέρει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως.

Το INSEAD Knowledge μιλάει με τον Atalay Atasu, καθηγητή Τεχνολογίας και Διοίκησης στο INSEAD και ακαδημαϊκό διευθυντή του INSEAD SBI και τον Imran Gill, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Polygreen στην Μέση Ανατολή, για να μάθει για την πρωτοβουλία, Just Go Zero Tilos. Πώς μπορεί η Τήλος να χρησιμεύσει ως πρότυπο για να βοηθήσει οργανισμούς να υλοποιήσουν βιώσιμα και κυκλικά συστήματα;

Ως πάροχος υπηρεσιών κυκλικής οικονομίας, αυτό που έχει επιτύχει η Polygreen στην Τήλο είναι πραγματικά καινοτόμο και αξιοσημείωτο. Από ένα τυπικό μοντέλο όπου οι εταιρείες πληρώνονται για τον όγκο των απορριμμάτων που διαχειρίζονται, η Polygreen έχει αφαιρέσει όλους τους δημόσιους κάδους από το νησί και έχει εφαρμόσει προγράμματα για την εκπαίδευση των κατοίκων και των τουριστών για την σωστή διαλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων τους.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ SBI και Polygreen, οι ερευνητές του SBI θα ξεκινήσουν την εμπειρική τους έρευνα στην Τήλο, σε συνεργασία με τη σχολή του INSEAD που εκτείνεται στους τομείς λειτουργίας, μάρκετινγκ και συμπεριφοράς των καταναλωτών. Η πρωτοβουλία στην Τήλο είναι ζωντανή απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν δύναμη για το καλό. Προκειμένου οι λύσεις κυκλικής οικονομίας να προσφέρουν τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπόσχονται, η συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκού-βιομηχανικού κλάδου θα χτίσει μια γερή βάση για αποτελεσματική έρευνα, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απτά αποτελέσματα στην πράξη.