AN INITIATIVE OF

Καλώς ήρθατε στην Τήλο στο 1ο νησί μηδενικών αποβλήτων.

Εδώ αλλάζουμε συνήθειες και κάνουμε νέες συνειδητές επιλογές για να παράγουμε λιγότερα απόβλητα και να αξιοποιούμε όσα παράγουμε, δίνοντάς τους μία δεύτερη ζωή. Όλοι μαζί, και ο καθένας ξεχωριστά, προστατεύουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού μας και κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Το θέλουμε και Εμείς!

Τo Just Go Zero είναι ενας τρόπος σκέψης, ενας τρόπος ζωής ένας αλγόριθμός που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε το ζητήσουν οι πολίτες. Το αν θα είναι πόλη, νησί ή κράτος αφορά μόνο την προσαρμογή της τεχνικής λύσης – όπως προσαρμόστηκε στην Τήλο, έτσι θα προσαρμοστεί και σε όποιο άλλο μέρος επιλέξουν οι πολίτες.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Zero waste σημαίνει ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Ουσιαστικά σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Χωρίς XYTA και δημόσιους κάδους. Με διαχωρισμό στην πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα. Με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Με σύγχρονη τεχνολογία που μας διευκολύνει και μας καθοδηγεί. Με σύμμαχο, κάθε κάτοικο κάθε επιχείρηση και κάθε επισκέπτη του νησιού.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Γιατί δημιουργεί μια αλυσίδα από οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά, για τους κατοίκους της Τήλου. Γιατί αφού έγινε στην Τήλο μπορεί να γίνει παντού. Γιατί μας εμπνέει να γίνουμε στην πράξη μέρος της λύσης. Γιατί το 1ο νησί χωρίς απόβλητα είναι το 1ο βήμα για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα.. Έναν κόσμο πιο αρμονικό και βιώσιμο.

ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

4 STEPS ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ

Παραλαμβάνεις τον εξοπλισμό σου από το Κέντρο Ενημέρωσης Zero Point Τήλος που βρίσκεται στην πλατεία, στο λιμάνι της Τήλου.

Ενημερώνεσαι από την Ομάδα Just Go Zero Τήλος για το πώς διαχωρίζεις σωστά ό,τι δεν σου είναι πια χρήσιμο

Διαχωρίζεις τα απόβλητα σου και τα παραδίδεις στην Ομάδα Just Go Zero Tήλος, που τα συλλέγει από την πόρτα σου σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες

Ενημερώνεσαι σε πραγματικό χρόνο μέσω του Just Go Zero app, για τις ποσότητες που έχεις ανακυκλώσει και πόσο έχεις συμβάλλει στην συνολική προσπάθεια

ΕΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΟ

Με την άφιξη στο νησί, θα βρεις ενημερωτικό υλικό και ειδικό εξοπλισμό για το σωστό διαχωρισμό υλικών στο χώρο διαμονής σου. Αν φτάσεις με ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο σκάφος θα βρεις στο λιμάνι τις ειδικές σημάνσεις με QR code με τις οδηγίες διαχωρισμού και τοποθέτησης των υλικών.

Στους δημόσιους χώρους ακολούθησε τη σχετική σήμανση στα καλαθάκια του Δήμου

Προτίμησε πάνινη τσάντα στις αγορές σου για να μειώσεις το αποτύπωμά σου στο περιβάλλον

Μάθε περισσότερα για το Just Go Zero στο Κέντρο Ενημέρωσης Zero Point Τήλος, που βρίσκεται στην πλατεία στο λιμάνι της Τήλου.

Κατέβασε το Just Go Zero App για να έχεις ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις ποσότητες που έχεις ανακυκλώσει και για να μαθαίνεις νέα και χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα Just Go Zero Τήλος.

ΤΟ ZERO WASTE ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

THE BLUE BAG

Γιατί τα μεγάλα ξεκινούν από τα μικρά

Γιατί τα μεγάλα ξεκινούν από τα μικρά H ειδικά σχεδιασμένη μπλε τσάντα είναι το σήμα κατατεθέν του JGZT. Βρίσκεται σε κάθε σπίτι του νησιού, δέχεται ανακυκλώσιμα υλικά, και φέρει μοναδικό QR για να καταγράφεται εύκολα η ποσότητα των υλικών, όταν ζυγίζεται κατά τη συλλογή, και να μπορεί να παρακολουθεί το κάθε νοικοκυριό το ποσοστό ανακύκλωσης που επιτυγχάνει

ZERO APP

Γιατί είναι άλλο να στο λένε και άλλο να το βλέπεις.

Γιατί είναι άλλο να στο λένε και άλλο να το βλέπεις. Μέσα από το app, κάθε νοικοκυριό στην Τήλο βλέπει ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο πώς γίνεται η κυκλική διαχείριση των αποβλήτων που παράγει, σε ποσοστά βιοαποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών και μη. Έτσι, μπορεί να θέσει νέους στόχους και να βελτιώσει τις επιδόσεις του

DOOR TO DOOR

Γιατί «από την πόρτα σου περνώ»…

Γιατί «από την πόρτα σου περνώ»… Η συλλογή των αποβλήτων γίνεται με νέα συγχρονα ή ειδικά διαμορφωμένα οχήματα του JGZT που περνούν από κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση της Τήλου, για να συλλέξουν και να ζυγίσουν τα απόβλητα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στο 3Κ.

Γιατί είναι καλύτερα χωρίς ΧΥΤΑ

Γιατί είναι καλύτερα χωρίς ΧΥΤΑ Το παλιό σημείο ταφής μεταμορφώθηκε! Καθαρίστηκε, εξοπλίστηκε και πλέον λειτουργεί σαν Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας – 3Κ. Εδώ μεταφέρονται τα απόβλητα για να ταξινομηθούν και: τα ανακυκλώσιμα να διαχωριστούν περαιτέρω και να οδηγηθούν για αξιοποίηση, τα βιοαπόβλητα να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό και τα υπόλοιπα υλικά να οδηγηθούν για επαναχρησιμοποίηση ή να προετοιμαστούν για ενεργειακή αξιοποίηση.

ZERO POINT

Γιατί η πληροφόρηση είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη

Το Zero Point βρίσκεται στα Λιβάδια, λίγα μέτρα από το Λιμάνι της Τήλου. Είναι το σημείο όπου μπορείς να μάθεις περισσότερα για το JGZT, να παραλάβεις εξοπλισμό, να εκπαιδευτείς, να ενημερωθείς για τα αποτελέσματα και να βρεις υλικά και δώρα που έχουν παραχθεί με κυκλικό τρόπο.

UPCYCLING

Γιατί αυτό που δεν χρειάζεσαι μπορεί να αποκτήσει μια 2η ζωή σε άλλα χέρια

Τι γίνεται όμως με το παλιό έπιπλο ή αυτήν τη συσκευή που δεν δουλεύει πια; Τι κάνεις με τα παλιά σου υφάσματα όταν δεν έχεις άλλο χώρο στις ντουλάπες. Στην Τήλο, αυτά μεταφέρονται στο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών όπου επισκευάζονται ή γίνονται πρώτη ύλη για τέχνη και δημιουργία

Στην Τήλο, τίποτα πλέον δεν πάει χαμένο

TO ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ZERO WASTE
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Μια σημαντική ιδιωτική επένδυση, που συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της Τήλου και δημιουργεί τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας μόνιμου και εποχιακού προσωπικού.

Μια πρότυπη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών και περιφερειακών στόχων για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων

Μια εφαρμοσμένη λύση που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα και σε άλλες περιοχές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με στόχο την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και την εξαγωγή περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας

Μια πρωτοβουλία που κάνει την Τήλο, διεθνή προορισμό βιώσιμου Τουρισμού, δημιουργώντας ένα νέο παράδειγμα για όλη την Ελλάδα.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

POLYGREEN

Με βασικό της μήνυμα το «Μηδέν Άγαν», που εκφράζει την πεποίθηση ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται περιττό και ότι όλα μπορούν να αξιοποιούνται, η Polygreen, μέσω του κινήματος Just Go Zero, αναπτύσσει λύσεις που προωθούν την κυκλική οικονομία και κινητοποιεί πολίτες και επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ένα πιο κυκλικό τρόπο παραγωγής καi κατανάλωσης, για ένα κοινό βιώσιμο μέλλον

ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ

Με σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή και υιοθέτηση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων, όπως το πρόσφατα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό project TILOS για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, ο Δήμος Τήλου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλάζει τώρα τρόπο διαχείρισης με στόχο ένα μέλλον χωρίς απόβλητα

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ